Speciale module in de Academie Digitale Overheid

In plaats dat u bij een regulier congres in korte tijd een vrijwel onmogelijke hoeveelheid informatie moet verwerken, maakt u efficiënt gebruik van eigentijdse technologie. We passen blended learning toe. Wanneer u zich inschrijft voor de Dag van de Digitale Overheid, krijgt u toegang tot een speciale module in de Academie Digitale Overheid, met exclusief materiaal waarmee u zich voorbereidt op het evenement. Op de dag zelf is daardoor veel ruimte voor verwerking en verdieping. Het streven is dat alle deelnemers bij de start van de dag een min of meer gelijkwaardig kennisniveau hebben van het thema.

Binnenkort maken we de inhoud van de module van de Dag van de Digitale Overheid 2018 bekend. Hier onder vindt u de inhoud van de digitale leeromgeving van de vorige editie van de Dag, zodat u zich een beeld kunt vormen van wat u ongeveer kunt verwachten.

Videopresentaties van de vorige editie

De basis Future Work Skills worden nader uitgewerkt in de videopresentaties. Deze thema’s komen aan bod:
1. Hans Hoornstra – De intra- en interpersoonlijke FWS: communicatie, samenwerking en sociale (culturele) vaardigheden, en metacognitie, zelfregulatie en ondernemend denken en werken
2. Sjef Leenen – Digitale vaardigheden: media, instrumentele vaardigheden en informatieverwerking
3. Jean en Karina Peters – De denkvaardigheden: kritisch, probleemoplossend en creatief
4. Jos Rovers – Van veranderen naar heruitvinden
5. Annemieke Wiercx – De methode Theory U nader uitgelegd

Hier onder vindt u meer informatie over de verschillende videopresentaties.

Presentatie intra- en interpersoonlijke vaardigheden: Informatie wordt vloeibaar - Hans Hoornstra

ApenheulLtS2016lr-2-12De grondstof van de overheid is informatie. Van oudsher werd informatie analoog opgeslagen en verwerkt. Dragers van informatie hebben decennialang, zo niet langer, onze werkwijzen en de structuur van onze organisaties bepaald. Analoge informatie is vergelijkbaar met ijs. IJs heeft een vaste structuur. Het is niet verwonderlijk dat we processen ontwerpen vanuit de eigenschappen van de grondstof waar we mee werken. Het gevolg is dat onze organisatie werd vormgegeven vanuit vaste structuren zoals functies, afdelingen en protocollen. Het was de meest efficiënte manier om informatie te verwerken.

Digitalisering van informatie is vergelijkbaar met het smelten van ijs. De essentie blijft gelijk. Het is nog steeds H2O. Maar de eigenschappen veranderen dramatisch. Vloeibare informatie is overal beschikbaar en kan vrijwel iedere vorm aannemen. Vaste structuren verdwijnen. Het is van belang dat we niet als een ijsbeer op de Noordpool moeten springen van schots naar schot om te overleven. De overheid dient fundamenteel te innoveren. We moeten leren omgaan met vloeibare informatie.

In een samenleving die digitaliseert, is het van belang dat professionals beschikken over vaardigheden die hierbij horen. Naast voor de hand liggende instrumentele vaardigheden zijn dit opmerkelijk genoeg vooral zogenoemde soft skills, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De introductievideo van ondergetekende is een introductie op de vier clusters van Future Work Skills. Twee van deze vaardigheden licht ik iets uitgebreider toe: de interpersoonlijke en intrapersoonlijke vaardigheden.

Hans Hoornstra, voorzitter Stichting Digitale Overheid

Presentatie: Introductie Digivaardigheden - Sjef Leenen

Sjef Leenen Gegevenshuis_Fotografie_1Als we een overheid voor burgers en bedrijven willen zijn en blijven, dan is het van belang om mee te ontwikkelen in de huidige digitale omwenteling. Effectuering en het benutten van de mogelijkheden is alleen mogelijk als de mensen die deze overheid vorm geven over de juiste skills beschikken. Een onderdeel daarvan is de digitale geletterdheid. Dit begrip kan gezien worden als een verzameling van digivaardigheden: ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking. Ook het verzamelen en gebruiken van big data en de omslag naar data gestuurd werken, hoort hierbij. In de introductie wordt uitgelegd wat deze digivaardigheden betekenen.

Sjef Leenen werkt al vele jaren als manager van samenwerkingsverbanden. Thans is hij directeur/secretaris van Het Gegevenshuis, een gemeenschappelijke regeling die voor 10 gemeenten en het waterschap in Limburg het beheer van object- en ruimtegerelateerde basisregistraties verzorgt. Ook overige geometrische- en administratieve data van ruimte en objecten worden door hun ingewonnen, beheerd, uitgeleverd en gekoppeld met andere bestanden. Big data is de corebusiness van deze organisatie. Het beschikken over Digivaardigheden is voor medewerkers een must.

Presentatie: Denkvaardigheden - Karina Peters-Jeurissen en Jean Peters

Jean en Karina jpg kleinWij zijn Karina Peters-Jeurissen en Jean Peters en begeleiden mens en organisatie vanuit onze passie en ervaring naar een soepel functioneren en schakelen waarbij zij elke situatie aankunnen. Want de tijden zullen vooralsnog onzeker blijven en constant aanpassingsvermogen vereisen. De kunst is om daarop de zeilen steeds bekwamer te kunnen bijstellen, als mens, als team en als organisatie.

Hiervoor zetten wij niet alleen een brede theoretische kennis in maar zeker ook onze diepgaande praktische kennis. Wij hebben zelf jarenlang in organisaties (bedrijfsleven en overheid) gewerkt, op alle niveaus, van medewerker tot algemeen directeur/gemeentesecretaris, en daarnaast als consultants en (team)coaches bij veel bedrijven en instellingen een kijkje in de keuken gekregen. We weten dus wat er speelt, wat er mis gaat en –het belangrijkste– hoe het beter kan.

Onze aanpak is gericht op ontwikkeling waarbij we heel bewust het rationele deel van ons vak combineren met het intuïtieve. We bouwen mee aan de blauwdruk van de organisatie, adviseren over welke persoonlijkheden nodig zijn en coachen teams en individuen op de (nieuwe) doelstellingen en culturele en sociale waarden. Niet alleen advies, we willen óók meewerken aan de implementatie van het plan en zorgen daarmee voor een solide basis met een duurzaam resultaat. Praktisch, oplossingsgericht en vaak onorthodox!

Interesse om daarover meer te weten te komen? Ben je benieuwd hoe het specifiek voor jou werkt? Neem dan contact met ons op! Bel ons: 06-1525 6440 / 06-2205 9081, mail naar [email protected] of bezoek onze website www.PetersJeurissen.com.

Presentatie: transformatie van de organisatie - Jos Rovers

Jos Rovers kleinDe videopresentatie van Jos gaat over het heruitvinden van de organisatie. Wat is er eigenlijk allemaal nodig om het roer rigoureus om te gooien?

Over Jos Rovers
Altijd fietsen. Wielrenfiets, stadsfiets, mountainbike. Zit Jos (1966) niet op de fiets? Dan speelt hij piano, brengt hij tijd door met zijn twee prachtkinderen of is hij bezig met Tao, Chi Kung en Westerse Alchemie. Op álle overige momenten vind je Jos in, bij en om Het Eerste Huis.

Samen met Thom is Jos de oprichter van Het Eerste Huis. Daarvoor heeft hij twintig jaar in het bankwezen gewerkt nadat hij Bedrijfskunde en Verandermanagement had afgerond. Hij heeft altijd aan de veranderkant van de organisatie gewerkt. Vraagstukken rondom leiderschap, organisatieontwikkeling en persoonlijke groei trekken hem aan als een magneet.

Wat hem raakt bij Het Eerste Huis? Dat we hoofd en hart samenbrengen en daar handen en voeten aan geven. Het is de beste mix die er te vinden is tussen zingeving en reflectie in je werk en zorgen dat het werk wel gewoon gedaan wordt.

E-mail: [email protected]
Tel: 06-1089 6589

Presentatie: Theory U - de methode die we volgen bij de Dag van de Digitale Overheid - Annemieke Wiercx

Theory U_XZI9512Annemieke licht in haar videopresentatie de methode toe die we zullen toepassen tijdens de Dag van de Digitale Overheid: Theory U. Wanneer u na het bestuderen van haar video nog meer wilt weten over Theory U, lees dan ook haar artikelen in het e-magazine. In deze editie vindt u haar derde artikel, en in de vorige edities vindt u haar eerste twee bijdragen.

Annemieke Wiercx (drs.) (1966) is sociaal wetenschapper met een achtergrond als adviseur, trainer & coach op het gebied van mens & organisatie. Sinds haar ontwikkelingswerk bij Africa Leadership Forum in Nigeria (2000-2002) in de ban van de boeken van Joseph Jaworski over “eco-leiderschap”, Trainingen n workshops gevolgd bij Joseph Jaworski, Peter Senge, Otto Scharmer & John Milton, de grondleggers van Theory U. Initiator van Way of Nature Nederland waar tools worden aangereikt om de source-connectie (‘de bodem van de U’) te verdiepen.