bianca_engelberts

Werken bij de gemeente Katwijk is topsport!

Werken bij de gemeente Katwijk is topsport!

Elke dag weer de beste gemeentelijke dienstverlening van Nederland leveren. Dat is het doel van de gemeente Katwijk. Dat vraagt om medewerkers met een topsportmentaliteit. Om mensen die steeds op zoek zijn naar verbeteringen. Die het beste uit zichzelf halen. De LEAN filosofie is hierbij leidend. Bianca Engelberts, directeur/adjunct-secretaris van de gemeente Katwijk, vertelt hoe deze filosofie in Katwijk geïmplementeerd werd.

‘Bewustzijn creëren voor onze doelen. Die concrete doelen samen in de teams bepalen. Wat willen we bereiken? Waarvoor doen we het? Zo inspireren we elkaar. Zo zetten we elkaar voortdurend op scherp.’ Bianca Engelberts wil in haar gemeentelijke organisatie een topsportmentaliteit bewerkstelligen. Ze maakt daarbij gebruik van de LEAN filosofie.

Waarom, wat en hoe
Bianca: ‘De werkzaamheden op de werkvloer staan hierbij centraal. Daar is de permanente focus van alle managers op gericht én daar zijn ze verantwoordelijk voor. Elke laag stelt zich daarbij zijn eigen, leidende vraag. De directie en het MT richten zich daarbij op WAAROM we de dingen doen, de afdelingshoofden en de afdelings-MT’s op WAT we gaan doen, en de teamleiders zijn gericht op HOE doen we het.’

Medewerkers inspireren en stimuleren
In Katwijk koos men bewust voor maximaal drie managementslagen. De teams hebben een omvang die de teamleider in staat stelt om dagelijks contact te hebben met alle medewerkers. Dat maakt het mogelijk om medewerkers te inspireren en te stimuleren tot het nemen van initiatief. Ze worden uitgenodigd zich te ontwikkelen. Bianca: ‘We vragen hen om verspillingen en knelpunten in het werkproces bloot te leggen en deze te verbeteren. Waar mogelijk zoeken wij verbinding tussen teams en afdelingen. Bij problemen zoeken wij naar oorzaken, niet naar schuldigen. Fouten maken mag, daar kunnen we van leren.’

Resultaten
Dag- en weekstarts zijn een wezenlijk onderdeel van de LEAN-filosofie. Bianca: ‘Voor het continu verbeteren en het permanent toetsen van het behalen van resultaten organiseren wij die op team-, afdelings- en MT-niveau. Knelpunten worden gezamenlijk gedeeld. Het management ondersteunt en faciliteert medewerkers om zelf met goede oplossingen voor problemen te komen. Iedere medewerker is daarbij verantwoordelijk voor zijn eigen planning en control.’

‘We inspireren en stimuleren medewerkers tot het nemen van initiatief. Ze worden uitgenodigd zich te ontwikkelen.’

Vasthoudende koers
Continue verbetering. Die staat in Katwijk centraal. De drie belangrijkste indicatoren voor het management zijn: klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en een verstandige inzet van het geld. Bianca: ‘In onze koers zijn wij vasthoudend. Wij zoeken daarbij naar de juiste balans in het tempo. Uiteindelijk willen we dat Katwijk de beste gemeentelijke dienstverlener van Nederland is. Níet omdat we van lijstjes houden, wél om een topsportmentaliteit in de gemeentelijke organisatie te bewerkstelligen!’

Bianca Engelberts werkt al 28 jaar bij de gemeentelijke overheid. Sinds eind 2009 is zij directeur/adjunct-secretaris bij de gemeente Katwijk. Haar portefeuille bestaat uit Bedrijfsvoering, Organisatieontwikkeling en Kwaliteit van de Dienstverlening. Deze drie onderdelen geeft zij in nauwe onderlinge relatie vorm om uiteindelijk te bereiken dat Katwijk de beste gemeentelijke dienstverlener van Nederland wordt.

Waar te vinden?

http://www.katwijk.nl/

Grootste kans: De grootste kans van de digitale overheid is uiteindelijk het vergroten van de klanttevredenheid.

Missie: Ik zet me in om tijd- en geldverspilling te voorkomen en hierdoor de klanttevredenheid te verhogen.

Misverstand: De grootste misvatting van een digitale overheid is dat de overheid er dichter bij de burger door komt te staan.

Morgen: Waarom doe ik wat ik doe? Dat moet elke lezer zich vanaf morgen afvragen.
Share this Post!

About the Author : Hans Hoornstra