Programma 3e editie Dag van de Digitale Overheid: 31 mei 2018

De derde editie van de Dag van de Digitale Overheid heeft als centraal thema wederom Future Work Skills – of noem het 21 eeuwse vaardigheden. Dit jaar bekijken we het thema vanuit de invalshoek van ‘Het Nieuwe Vertrouwen’ (lees hier ons blog over Het Nieuwe Vertrouwen).  Dit doen we onder andere met de ontwikkelingen zoals Robotica en Blockchain. Niet om het alleen op een begrijpelijke manier op de kaart te zetten, maar vooral om te laten zien wat dit voor de overheidspraktijk en voor u als overheidsmedewerker kan betekenen. Het zijn voorbeelden waarom het noodzakelijk is om aandacht te besteden aan nieuwe vaardigheden.

U kunt qua programma rekenen op een dagvullend aanbod met inspirerende sprekers. Ook gaat u zelf aan de slag in een tweetal parallelle workshops. Onderaan deze pagina vindt u het programma – voor zover nu bekend, zodat u zich een beeld kunt vormen van hoe de Dag eruit zal zien.

De aanmeldingen voor de Dag van de Digitale Overheid 2018 zijn reeds geopend. Om informatie op de vragen over deelname met uw gehele organisatie kunt u hier terecht. Een individueel bezoek aan het Centraal Congres in Harderwijk kost dit jaar slechts €75,00 (excl.Btw). Deze grote kostenreductie is mogelijk gemaakt door ons samenwerkingsverband met de Gemeente Harderwijk. Wanneer u zich wilt aanmelden voor een individueel bezoek aan het congres, ga dan s.v.p. naar deze webpagina.

Programma 2018

De openingskeynote start om 10:00 uur in Harderwijk. De opening en de daarop volgende twee keynotes worden live gestreamd naar alle decentrale studiedagen in het land, waardoor ca. 1.000 ambtenaren verbonden zullen zijn. De opening is dus hetzelfde voor alle deelnemers: zowel centraal als decentraal. Na de gemeenschappelijke opening blijft de live verbinding open voor facultatief gebruik bij de decentrale studiedagen. Het Centraal Congres en de studiedagen volgen ieder hun eigen programma. De afsluiting van de Dag van de Digitale Overheid is weer centraal. De afsluitende keynote van het Centraal Congres wordt ook live gevolgd door alle deelnemers aan de decentrale studiedagen.

Het doel van de Dag van de Digitale Overheid: zo veel mogelijk overheidsmedewerkers tegelijkertijd en vooral in eigen organisatie kennis laten maken -middels de praktische (overheids-)voorbeelden van blockchain en robotica- met de sterk veranderende (technologische) omgeving waarin zij verkeren. En vooral samen bewust te worden en concreet uit te zoeken wat dit betekent voor uw persoonlijk vaardigheden en het collectief van uw organisatie.

Centraal Congres in Harderwijk

Het Centraal Congres vindt plaats in Harderwijk. Het programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud).

09:30-10:00 uur: Ontvangst met koffie en thee
10:00-10:10 uur: Opening door burgemeester van Harderwijk Harm-Jan van Schaik, welkomstwoord dagvoorzitter (start live stream naar studiedagen)
10:10-10:40 uur: Keynote mevrouw prof. dr. Vanessa Evers (Universiteit Twente) (live streaming naar studiedagen)
10:50-11:20 uur: Keynote Nederlands expert blockchain Marloes Pomp (live streaming naar studiedagen)
11:20-11:40 uur: Pauze, bezoek markt
11:40-12:40 uur: Workshops: Robotica I door Yvonne Jägers, of Blockchain I door Koen Hartog & Marloes Pomp
12:40-13:40 uur: Lunchpauze met activiteiten:
a. 12:50-13:10 uur: Lunchsessie van HowAboutYou over social media monitoring en analyse
b. 13:15-13:35 uur: Lunchsessie van BluePond over robotisering
c. Gedurende de hele lunchpauze diverse demonstraties op de markt
13:40-14:40 uur: Workshops: Robotica II door Yvonne Jägers, of Blockchain II door Koen Hartog & Marloes Pomp
14:40-15:20 uur: Pauze, bezoek markt
15:20-16:00 uur: Keynote Hans Hoornstra over verbreding: “Het Nieuwe Vertrouwen” (live streaming naar studiedagen)
16:00-16:10 uur: Afsluiting, dankwoord dagvoorzitter
16:10-17:30 uur: Informeel: borrel en hapjes bij de markt

Programma van de decentrale studiedagen

De decentrale studiedagen beginnen ook om precies 9:30 uur. Via een live verbinding worden de opening en de eerste keynote van het Centraal Congres gevolgd, waarna de live stream facultatief gevolgd kan worden. De studiedagen volgen een interactief programma onder begeleiding van hun moderator. Halverwege de middag wordt live de afsluitende keynote van het Centraal Congres uitgezonden die door alle deelnemers aan de decentrale studiedagen wordt gevolgd. Het concept programma ziet er als volgt uit.

09:30-10:00 uur: Ontvangst
10:00-10:10 uur: Opening door de burgemeester van Harderwijk, welkomstwoord van de dagvoorzitter (via live verbinding)
10:10-10:40 uur: Keynote mevrouw prof. dr. Vanessa Evers (Universiteit Twente) (via live verbinding)
10:50-11:20 uur: Keynote Nederlands expert blockchain Marloes Plomp (via live verbinding)
11:20-15:20 uur: Lokale studiedag o.l.v. een moderator van de Stichting Digitale Overheid (maatwerk)
15:20-16:00 uur: Keynote Hans Hoornstra over verbreding: “Het Nieuwe Vertrouwen” (via live verbinding)
16:00-16:10 uur: Afsluiting, dankwoord dagvoorzitter (via live verbinding)
16:10-17:30 uur: Afsluitende netwerkborrel

Uniform stramien: voorbereiding, verdieping en actie

In de decentrale studiedagen, die plaatsvinden op de locaties van de deelnemende organisaties zelf, zal de nadruk liggen op interactieve werkvormen. Het Centraal Congres in Harderwijk, dat tegelijkertijd plaatsvindt, heeft naast plenaire presentaties ook een workshopgedeelte. Bovendien is er een markt gepland rond Robotica en Blockchain. Desalniettemin zijn de programma’s van het Centraal Congres en decentrale studiedagen opgebouwd volgens een gelijksoortig stramien. De digitale leeromgeving (die vooraf ter beschikking wordt gesteld) en de digitale magazines helpen de deelnemers om de thema’s beter te begrijpen en in de juiste context te plaatsen. Op de Dag zelf kan dan veel aandacht zijn voor de praktische toepassingen. De plenaire opening draagt hier ook aan bij. Wanneer het gemeenschappelijke gedeelte is afgesloten, gaan we dieper in op de consequenties die dit heeft voor u en uw eigen organisatie.

Bekijk het programma